👃 Illat
Összetett, kiemelkedően észteres, melyhez mérsékelt fűszeresség, és kevéstől mérsékelt alkoholos és komlós illat társul. Az észterek gyakran világos gyümölcsökre emlékeztetnek, mint a körte, narancs, vagy alma. Mérsékelten fűszeres, borsos fenolok jelenléte érezhető. Alacsonytól mérsékelt, de jól elkülönülő parfümös, virágos komlóaromája van. Az alkohol lágy, fűszeres, parfümös és alacsonytól mérsékelt intenzitású. Soha nem égető vagy oldószeres jellegű. Amalátás jelleg alacsony, diacetil nem érezhető.
👀 Megjelenés
Sárgától közepesen aranyszínű, tiszta sör. Elevenen habzó. Masszív, sokáig tartó, kemény, gyöngyöző, fehér színű habja van, ami nyomot hagy a pohár falán.
👅 Íz
Gyümölcsös, fűszeres, és alkoholos ízek házassága, lágy malátás karakterrel támogatva. Az észterek gyakran körtére, narancsra vagy almára emlékeztetnek. Az alacsonytól mérsékelt intenzitású fenolok jelenléte általában borsos ízeket rejt. Alacsonytól mérsékeltig terjedő fűszeres, komlós íz is megtalálható. Az alkohol lágy, fűszeres, gyakran egy kicsit édeskés, alacsonytól mérsékelt intenzitású. Az élesztő által előállított fenolok és a komlók használatából eredendően a keserűség közepestől magas erősségű. A nagymértékű szénsavasság és keserűség száraz utóíz kialakulásához vezet, alacsonytól mérsékelten keserű utóízzel. Diacetil nem érezhető.
👄 Kortyérzet
Erősen szénsavas. Vékonytól közepesen testes ital, bár könnyedebb, mint ami a kezdő fajsúlyából adódna (a kandis cukornak és a magas szénsav tartalomnak köszönhetően). Sima, de érezhető alkoholos melegség. Nincs oldószeres vagy égető alkoholos jelleg. Mindig elevenen habzik. Soha sem túl fanyar.
🤔 Összbenyomás
Ez egy aranyszínű, összetett, habzó, erős belga típusú felsőerjesztésű sör.
⌛️ Történelem
Eredetileg a Moortgat-i sörfőzdében kezdek el ilyen típusú sört készíteni a II. világháború után, mintegy válaszként a pilzeni típusú sörök iránti növekvő keresletre.
📝 Megjegyzések
Erősen hasonlít a Tripel-re, de általában halványabb, vékonyabb testű, érdesebb és szárazabb. A szárazabb befejezés és a könnyebb test jobban kiemeli az erős komlózást és a fűszerességet. Több kereskedelmi fajta nevében felsejlik az ördög neve, mely az alkoholos erősségre utal és elismerés az eredeti iránt (Duvel). A legjobb fajták összetettek és elegánsak. A magas szénvas szint segít kihozni a különböző ízeket és a hatására jobban kiérezhető a száraz befejezés. Hagyományosan palackos érlelésűek.
🌽 Összetevők
A halvány színe, és a hozzávetőlegesen vékony teste miatt, egy ilyen erős sörnél általában pilzeni malátát használnak 20% kandis cukorral (vagy kristálycukorral) kiegészítve. Nemes komlók vagy styrian goldings komló használata megszokott. Olyan belga élesztőtörzsek használata a helyénvaló, melyek gyümölcsös észtereket, fűszeres fenolokat és összetett szénláncú alkoholokat produkálnak. Ehhez gyakran hozzájárulhatunk a szokásosnál kissé magasabb erjesztési hőmérséklet beiktatásával.
Alap statisztikák
OG: 1.070 – 1.095
IBUs: 22 – 35
FG: 1.005 – 1.016
SRM: 3 – 6
ABV: 7.5 – 10.5%
🍻 Kereskedelmi példák
- Duvel
- Hapkin
- Lucifer
- Brigand
- Judas
- Delirium Tremens
- Dulle Teve
- Avery Salvation
- North Coast Pranqster
- Unibroue Eau BÌnite
- Alesmith Horny Devil