👃 Illat
Illata összetett, mérsékelttől magas fűszeresség, mérsékelt gyümölcsös észteresség, alacsony alkoholos aromák és komlóaromák jellemzik. Remek fűszeres, borsos, néha szegfűszeg jellegű fenolokat érezhetünk. Az észterek néha citrusosak, narancsra emlékeztetnek, míg máskor enyhe banános aromákat is mutatnak. Általában alacsony, de még érezhető fűszeres, virágos, parfümös komlóaromával találkozunk. Az alkoholos illat selymes, fűszeres, de alacsony intenzitású. Nincs erős alkoholos, oldószeres illat A malátás karakter alacsony, nincs diacetil.
👀 Megjelenés
Mély sárgától mély aranyig terjed a színe. Szép tiszta, pezsgős. Hosszan tartó, krémes, kemény, fehér habja van, amely miután összeesik, nyomot hagy a pohár falán.
👅 Íz
Fűszeres, gyümölcsös és alkoholos ízek harmonikus elegye, melyet megtámogat egy kis malátásság. Alacsonytól mérsékeltig terjedő fenolok, borsos jelleggel. Citrusos észterek, jellemzően narancs, néha citrom. Alacsonytól mérsékelt fűszeres komlóíz. Lágy, fűszeres alkoholos íz, amely gyakran édeskés és mindig alacsony intenzitású. A keserűség közepestől magas, melyet a komló és erjedés alatt keletkezett fenolok okozzák. A magas szénsavtartalom és a keserűség miatt száraz, mérsékelten kesernyés utóíz jellemzi. Nincs diacetil.
👄 Kortyérzet
Közepesen könnyűtől közepesen testesig terjed, de a magas szénsavasságnak és a hozzáadott cukroknak köszönhetően könnyebb, mint azt a kezdő fajsúly alapján gondolnánk. A magas alkoholtartalom kellemes krémességet ad a sörnek, de legfeljebb csak nagyon kevés alkoholos melegséget okoz. Nincs erős alkoholos, oldószeres íz, mindig pezsgős, nem lehet adsztringens hatású.
🤔 Összbenyomás
Nagyon hasonlít egy “Strong Golden Ale”-re, de kicsit sötétebb és valamelyest testesebb. Általában jobban kikerekedik benne a malátás jelleg, de nem lehet édes.
📝 Megjegyzések
Magas az alkoholtartalma, de nem érezzük erősen alkoholosnak. A sok szénsav és az alacsony cukortartalom sok ízanyagot előcsalogat, ez okozza a száraz utóíz érzetét is. A legtöbb trappista változat 30 IBU felett van és nagyon száraz. Tradicionálisan palackos érlelést alkalmaznak.
🌽 Összetevők
A világos színt és az alkoholtartalomhoz képest viszonylag könnyű testet a sok pilzeni maláta és a legfeljebb 20%-ban hozzáadott cukor okozza. Leggyakrabban nemeskomlókat és Styrian Goldings-ot használnak. Belga élesztőtörzsek szükségesek, melyek gyümölcsös észtereket, fűszeres fenolokat és magas szénláncú alkoholokat termelnek. Ezeket gyakran a magasabb erjedési hőmérséklet is erősíti. Fűszereket nem nagyon kap, ha mégis akkor a háttérben maradnak, nem szabad kiéreznünk őket. Meglehetősen lágy víz kell hozzá.
Alap statisztika
OG: 1.075 – 1.085
IBUs: 20 – 40
FG: 1.008 – 1.014
SRM: 4.5 – 7
ABV: 7.5 – 9.5%
🍻 Kereskedelmi példák
- Westmalle Tripel
- La Rulles Tripel
- St. Bernardus Tripel
- Chimay Cinq Cents (White)
- Watou Tripel
- Val-Dieu Triple
- Affligem Tripel
- Grimbergen Tripel
- La Trappe Tripel
- Witkap Pater Tripel
- Corsendonk Abbey Pale Ale
- St. Feuillien Tripel
- Bink Tripel
- Tripel Karmeliet
- New Belgium Trippel
- Unibroue La Fin du Monde
- Dragonmead Final Absolution
- Allagash Tripel Reserve
- Victory Golden Monkey