Belga tripla

👃 Illat

Illata összetett, mĂ©rsĂ©kelttƑl magas fƱszeressĂ©g, mĂ©rsĂ©kelt gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g, alacsony alkoholos aromĂĄk Ă©s komlĂłaromĂĄk jellemzik. Remek fƱszeres, borsos, nĂ©ha szegfƱszeg jellegƱ fenolokat Ă©rezhetĂŒnk. Az Ă©szterek nĂ©ha citrusosak, narancsra emlĂ©keztetnek, mĂ­g mĂĄskor enyhe banĂĄnos aromĂĄkat is mutatnak. ÁltalĂĄban alacsony, de mĂ©g Ă©rezhetƑ fƱszeres, virĂĄgos, parfĂŒmös komlĂłaromĂĄval talĂĄlkozunk. Az alkoholos illat selymes, fƱszeres, de alacsony intenzitĂĄsĂș. Nincs erƑs alkoholos, oldĂłszeres illat A malĂĄtĂĄs karakter alacsony, nincs diacetil.

👀 MegjelenĂ©s

MĂ©ly sĂĄrgĂĄtĂłl mĂ©ly aranyig terjed a szĂ­ne. SzĂ©p tiszta, pezsgƑs. Hosszan tartĂł, krĂ©mes, kemĂ©ny, fehĂ©r habja van, amely miutĂĄn összeesik, nyomot hagy a pohĂĄr falĂĄn.

👅 Íz

FƱszeres, gyĂŒmölcsös Ă©s alkoholos Ă­zek harmonikus elegye, melyet megtĂĄmogat egy kis malĂĄtĂĄssĂĄg. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©keltig terjedƑ fenolok, borsos jelleggel. Citrusos Ă©szterek, jellemzƑen narancs, nĂ©ha citrom. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt fƱszeres komlóíz. LĂĄgy, fƱszeres alkoholos Ă­z, amely gyakran Ă©deskĂ©s Ă©s mindig alacsony intenzitĂĄsĂș. A keserƱsĂ©g közepestƑl magas, melyet a komlĂł Ă©s erjedĂ©s alatt keletkezett fenolok okozzĂĄk. A magas szĂ©nsavtartalom Ă©s a keserƱsĂ©g miatt szĂĄraz, mĂ©rsĂ©kelten kesernyĂ©s utóíz jellemzi. Nincs diacetil.

👄 KortyĂ©rzet

Közepesen könnyƱtƑl közepesen testesig terjed, de a magas szĂ©nsavassĂĄgnak Ă©s a hozzĂĄadott cukroknak köszönhetƑen könnyebb, mint azt a kezdƑ fajsĂșly alapjĂĄn gondolnĂĄnk. A magas alkoholtartalom kellemes krĂ©messĂ©get ad a sörnek, de legfeljebb csak nagyon kevĂ©s alkoholos melegsĂ©get okoz. Nincs erƑs alkoholos, oldĂłszeres Ă­z, mindig pezsgƑs, nem lehet adsztringens hatĂĄsĂș.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Nagyon hasonlĂ­t egy “Strong Golden Ale”-re, de kicsit sötĂ©tebb Ă©s valamelyest testesebb. ÁltalĂĄban jobban kikerekedik benne a malĂĄtĂĄs jelleg, de nem lehet Ă©des.

📝 MegjegyzĂ©sek

Magas az alkoholtartalma, de nem Ă©rezzĂŒk erƑsen alkoholosnak. A sok szĂ©nsav Ă©s az alacsony cukortartalom sok Ă­zanyagot elƑcsalogat, ez okozza a szĂĄraz utóíz Ă©rzetĂ©t is. A legtöbb trappista vĂĄltozat 30 IBU felett van Ă©s nagyon szĂĄraz. TradicionĂĄlisan palackos Ă©rlelĂ©st alkalmaznak.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

A vilĂĄgos szĂ­nt Ă©s az alkoholtartalomhoz kĂ©pest viszonylag könnyƱ testet a sok pilzeni malĂĄta Ă©s a legfeljebb 20%-ban hozzĂĄadott cukor okozza. Leggyakrabban nemeskomlĂłkat Ă©s Styrian Goldings-ot hasznĂĄlnak. Belga Ă©lesztƑtörzsek szĂŒksĂ©gesek, melyek gyĂŒmölcsös Ă©sztereket, fƱszeres fenolokat Ă©s magas szĂ©nlĂĄncĂș alkoholokat termelnek. Ezeket gyakran a magasabb erjedĂ©si hƑmĂ©rsĂ©klet is erƑsĂ­ti. FƱszereket nem nagyon kap, ha mĂ©gis akkor a hĂĄttĂ©rben maradnak, nem szabad kiĂ©reznĂŒnk Ƒket. MeglehetƑsen lĂĄgy vĂ­z kell hozzĂĄ.

📊 Alap statisztika

OG: 1.075 – 1.085
IBUs: 20 – 40
FG: 1.008 – 1.014
SRM: 4.5 – 7
ABV: 7.5 – 9.5%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Westmalle Tripel
  • La Rulles Tripel
  • St. Bernardus Tripel
  • Chimay Cinq Cents (White)
  • Watou Tripel
  • Val-Dieu Triple
  • Affligem Tripel
  • Grimbergen Tripel
  • La Trappe Tripel
  • Witkap Pater Tripel
  • Corsendonk Abbey Pale Ale
  • St. Feuillien Tripel
  • Bink Tripel
  • Tripel Karmeliet
  • New Belgium Trippel
  • Unibroue La Fin du Monde
  • Dragonmead Final Absolution
  • Allagash Tripel Reserve
  • Victory Golden Monkey