đ Illat
Illata összetett, mĂ©rsĂ©kelttĆl magas fƱszeressĂ©g, mĂ©rsĂ©kelt gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g, alacsony alkoholos aromĂĄk Ă©s komlĂłaromĂĄk jellemzik. Remek fƱszeres, borsos, nĂ©ha szegfƱszeg jellegƱ fenolokat Ă©rezhetĂŒnk. Az Ă©szterek nĂ©ha citrusosak, narancsra emlĂ©keztetnek, mĂg mĂĄskor enyhe banĂĄnos aromĂĄkat is mutatnak. ĂltalĂĄban alacsony, de mĂ©g Ă©rezhetĆ fƱszeres, virĂĄgos, parfĂŒmös komlĂłaromĂĄval talĂĄlkozunk. Az alkoholos illat selymes, fƱszeres, de alacsony intenzitĂĄsĂș. Nincs erĆs alkoholos, oldĂłszeres illat A malĂĄtĂĄs karakter alacsony, nincs diacetil.
đ MegjelenĂ©s
MĂ©ly sĂĄrgĂĄtĂłl mĂ©ly aranyig terjed a szĂne. SzĂ©p tiszta, pezsgĆs. Hosszan tartĂł, krĂ©mes, kemĂ©ny, fehĂ©r habja van, amely miutĂĄn összeesik, nyomot hagy a pohĂĄr falĂĄn.
đ Ăz
FƱszeres, gyĂŒmölcsös Ă©s alkoholos Ăzek harmonikus elegye, melyet megtĂĄmogat egy kis malĂĄtĂĄssĂĄg. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©keltig terjedĆ fenolok, borsos jelleggel. Citrusos Ă©szterek, jellemzĆen narancs, nĂ©ha citrom. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt fƱszeres komlĂłĂz. LĂĄgy, fƱszeres alkoholos Ăz, amely gyakran Ă©deskĂ©s Ă©s mindig alacsony intenzitĂĄsĂș. A keserƱsĂ©g közepestĆl magas, melyet a komlĂł Ă©s erjedĂ©s alatt keletkezett fenolok okozzĂĄk. A magas szĂ©nsavtartalom Ă©s a keserƱsĂ©g miatt szĂĄraz, mĂ©rsĂ©kelten kesernyĂ©s utĂłĂz jellemzi. Nincs diacetil.
đ KortyĂ©rzet
Közepesen könnyƱtĆl közepesen testesig terjed, de a magas szĂ©nsavassĂĄgnak Ă©s a hozzĂĄadott cukroknak köszönhetĆen könnyebb, mint azt a kezdĆ fajsĂșly alapjĂĄn gondolnĂĄnk. A magas alkoholtartalom kellemes krĂ©messĂ©get ad a sörnek, de legfeljebb csak nagyon kevĂ©s alkoholos melegsĂ©get okoz. Nincs erĆs alkoholos, oldĂłszeres Ăz, mindig pezsgĆs, nem lehet adsztringens hatĂĄsĂș.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Nagyon hasonlĂt egy âStrong Golden Aleâ-re, de kicsit sötĂ©tebb Ă©s valamelyest testesebb. ĂltalĂĄban jobban kikerekedik benne a malĂĄtĂĄs jelleg, de nem lehet Ă©des.
đ MegjegyzĂ©sek
Magas az alkoholtartalma, de nem Ă©rezzĂŒk erĆsen alkoholosnak. A sok szĂ©nsav Ă©s az alacsony cukortartalom sok Ăzanyagot elĆcsalogat, ez okozza a szĂĄraz utĂłĂz Ă©rzetĂ©t is. A legtöbb trappista vĂĄltozat 30 IBU felett van Ă©s nagyon szĂĄraz. TradicionĂĄlisan palackos Ă©rlelĂ©st alkalmaznak.
đœ ĂsszetevĆk
A vilĂĄgos szĂnt Ă©s az alkoholtartalomhoz kĂ©pest viszonylag könnyƱ testet a sok pilzeni malĂĄta Ă©s a legfeljebb 20%-ban hozzĂĄadott cukor okozza. Leggyakrabban nemeskomlĂłkat Ă©s Styrian Goldings-ot hasznĂĄlnak. Belga Ă©lesztĆtörzsek szĂŒksĂ©gesek, melyek gyĂŒmölcsös Ă©sztereket, fƱszeres fenolokat Ă©s magas szĂ©nlĂĄncĂș alkoholokat termelnek. Ezeket gyakran a magasabb erjedĂ©si hĆmĂ©rsĂ©klet is erĆsĂti. FƱszereket nem nagyon kap, ha mĂ©gis akkor a hĂĄttĂ©rben maradnak, nem szabad kiĂ©reznĂŒnk Ćket. MeglehetĆsen lĂĄgy vĂz kell hozzĂĄ.
đ Alap statisztika
OG: 1.075 â 1.085
IBUs:Â 20Â â 40
FG: 1.008 â 1.014
SRM: 4.5 â 7
ABV: 7.5 â 9.5%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Westmalle Tripel
- La Rulles Tripel
- St. Bernardus Tripel
- Chimay Cinq Cents (White)
- Watou Tripel
- Val-Dieu Triple
- Affligem Tripel
- Grimbergen Tripel
- La Trappe Tripel
- Witkap Pater Tripel
- Corsendonk Abbey Pale Ale
- St. Feuillien Tripel
- Bink Tripel
- Tripel Karmeliet
- New Belgium Trippel
- Unibroue La Fin du Monde
- Dragonmead Final Absolution
- Allagash Tripel Reserve
- Victory Golden Monkey