đ Illat
Ăsszetett, gazdag malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©g tĂĄrsul leheletnyi csokolĂĄdĂ©s, karamelles Ă©s/vagy kĂ©tszersĂŒltes (de soha nem pörkölt, vagy Ă©getett) aromĂĄkkal. MĂ©rsĂ©kelt gyĂŒmölcsös Ă©szterek jellemzik (ĂĄltalĂĄban mazsolĂĄs, szilvĂĄs; nĂ©ha akĂĄr aszalt cseresznyĂ©s). Ezek az Ă©szterek banĂĄnos vagy almĂĄs jelleget is ölthetnek. FƱszeres fenolok jelenlĂ©te Ă©s megnövekedett alkohol szint is jellemzĆ (szegfƱszeges, fƱszeres, borsos, rĂłzsa-szerƱ, Ă©s/vagy parfĂŒmös illatjegyek vĂĄltakozhatnak). Ezek a fƱszeres aromĂĄk ĂĄltalĂĄban mĂ©rsĂ©kelttĆl nagyon gyengĂ©n Ă©rezhetĆek. Az alkoholos aroma, ha jelen van, akkor lĂĄgy, nem oldĂłszeres Ă©s nem Ă©getĆ. NĂ©ha elĆfordul kevĂ©s nemes komlĂłktĂłl szĂĄrmazĂł aroma, de ĂĄltalĂĄban nem jellemzĆ. Diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ MegjelenĂ©s
SötĂ©t borostyĂĄntĂłl egĂ©szen a rĂ©zszĂnƱig bĂĄrmilyen szĂnĂĄrnyalatĂș lehet, idĆnkĂ©nt vonzĂł vöröses szĂnfoltokkal. ĂltalĂĄban tiszta. Nagy, sƱrƱ Ă©s sokĂĄig tartĂł, krĂ©mes, tört fehĂ©r szĂnƱ habkorona jellemzi.
đ Ăz
HasonlĂł karakterjegyek fedezhetĆk fel, mint a sör illatĂĄban. Gazdag, komplex, közepestĆl közepesen teljes malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©g a jellemzĆ a szĂĄjpadlĂĄson, de ennek ellenĂ©re a befejezĂ©se mĂ©rsĂ©kelten szĂĄraz. Ăsszetett malĂĄtĂĄs, Ă©szteres, alkoholos Ă©s fenolos összjĂĄtĂ©k rĂ©szesei lehetĂŒnk (a mazsolĂĄs Ăzek megszokottak, de egyĂ©b aszalt gyĂŒmölcsös jelleg is kĂvĂĄnatos; a szegfƱszeg-szerƱ fƱszeressĂ©g csupĂĄn opcionĂĄlis). Az egyensĂșly mindig a malĂĄta javĂĄra dĆl el. Közepesen gyenge kesernyĂ©ssĂ©g a jellemzĆ, melyet a befejezĂ©sben mĂĄr nem Ă©rezhetĂŒnk. KevĂ©s nemeskomlĂłs Ăz elfogadhatĂł, de nem szĂŒksĂ©gszerƱ. Diacetil nem Ă©rezhetĆ. Nem szabad olyan malĂĄtĂĄsnak lennie, mint egy baknak, Ă©s nem kĂvĂĄnatos a kristĂĄly malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©g sem. Nincsenek benne fƱszerek.
đ KortyĂ©rzet
Közepesen testes sör. Közepesen magas szĂ©nsavas jellemzi, mely hatĂĄssal lehet az ital testessĂ©gĂ©re. Gyenge alkoholos melegsĂ©g Ă©rezhetĆ. Sima, soha nem Ă©getĆ vagy oldĂłszeres.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Egy mĂ©lyvörös, visszafogottan erĆs, malĂĄtĂĄs, összetett belga felsĆerjesztĂ©sƱ sör.Â
âïž TörtĂ©nelem
A közĂ©pkori kolostorokbĂłl szĂĄrmazik, az 1800-as Ă©vek közepĂ©n Ășjra felvirĂĄgzott, a napĂłleoni korszak utĂĄn.
đ MegjegyzĂ©sek
A legtöbb kereskedelmi vĂĄltozat 6.5-7%-os alkoholtartalommal rendelkezik. TradicionĂĄlisan palackos Ă©rlelĂ©sƱ (az ĂŒvegben törtĂ©nik az Ă©rlelĂ©si folyamat).
đœ ĂsszetevĆk
A felhasznĂĄlt belga Ă©lesztĆtörzsek hajlamosak magasabb szĂ©nlĂĄncĂș alkohol, Ă©szter, illetve fenol szintet kialakĂtani, mint a megszokott. A vĂz lehet kemĂ©ny, de lĂĄgy is. Azt a benyomĂĄst kelti, hogy sokfĂ©le malĂĄtĂĄt tartalmaz, de a hagyomĂĄnyos vĂĄltozatoknak ĂĄltalĂĄban csak belga pilzeni malĂĄtĂĄt Ă©s karamellizĂĄlt cukorszirupot vagy mĂĄs finomĂtatlan cukrot hasznĂĄlnak az Ăzkarakter elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben. A hĂĄzi sörfĆzĆk hasznĂĄlhatnak belga pilzeni vagy pale malĂĄtĂĄt, mĂŒncheni tĂpusĂșt a teltebb malĂĄtĂĄs karakter miatt, special B malĂĄtĂĄt a mazsolĂĄs Ăzek kialakĂtĂĄsĂĄra, CaraVienne, vagy CaraMĂŒnch fajtĂĄt az egyĂ©b aszalt gyĂŒmölcsös karakter miatt, illetve egyĂ©b speciĂĄlis gabonĂĄkat. A sötĂ©t karamellizĂĄlt cukorszirupot vagy cukrot a rumos mazsolĂĄs Ăz elĂ©rĂ©sĂ©re, Ă©s szĂnezĂ©sre is hasznĂĄljĂĄk. Nemes, angol, vagy styrian goldings komlĂłt hasznĂĄlnak ĂĄltalĂĄban. JavarĂ©szt nincs benne semmilyen fƱszer, de kevĂ©s mennyisĂ©gben elfogadhatĂł.
đ Alap statisztika
OG: 1.062 â 1.075
IBUs: 15 â 25
FG: 1.008 â 1.018
SRM: 10Â â 17
ABV: 6 â 7.6%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Westmalle Dubbel
- St. Bernardus Pater 6
- La Trappe Dubbel
- Corsendonk Abbey Brown Ale
- Grimbergen Double
- Affligem Dubbel
- Chimay Premiere (Red)
- Pater Lieven Bruin
- Duinen Dubbel
- St. Feuillien Brune
- New Belgium Abbey Belgian Style Ale
- Stoudts Abbey Double Ale
- Russian River Benediction
- Flying Fish Dubbel
- Lost Abbey Lost and Found Abbey Ale
- Allagash Double