Erős skót ale

👃 Illat

Mélyen malátás, gyakran észrevehető karamelles illat a meghatározó. Tőzeges, földes és/vagy füstös másodlagos aromák szintén megjelenhetnek. A karamellizált jelleg könnyen összetéveszthető a diacetillel, ami legfeljebb csak alacsony szinten engedhető meg. Gyengétől mérsékelt alkoholos és észteres aromák sokszor kiérezhetőek az erősebb változatokban. A komló illata kicsit, vagy egyáltalán nem érezhető.

👀 Megjelenés

A világos rézszínűtől egészen a sötét barnáig bármilyen színű lehet. A fény felé fordítva gyakorta megjelennek vöröses színfoltok. Tiszta. Gyakran nagy, sárgásbarna habja van, ami nem tart sokáig az erősebb változatokban. Az erősebb változásoknál a pohár falán olajos folyás figyelhető meg.

👅 Íz

Gazdagon malátás, észrevehető a külön forralt sörlé karamellizációja (különösen az erősebb változatokban). Leheletnyi pörkölt malátás, vagy füstös íz megjelenhet, ahogyan kevés mogyorós- diós karakter is, s ezek mind kitartanak a befejezésig. A komlós ízek és keserűség alacsonytól közepesen-alacsonyan vannak jelen, tehát inkább a malátás karakter dominál. A diacetil legfeljebb alacsony, bár a karamellizált jelleg gyakran összetéveszthető vele. Mérsékelt, gyenge észterek és alkoholos íz gyakran mutatkozik. Az észterek emlékeztethetnek szilvára, mazsolára vagy egyéb aszalt gyümölcsre. Az ízvilága többnyire teljes és édes, habár a befejezés lehet édes, vagy akár közepesen-száraz is (a pörkölt árpa használata miatt).

👄 Kortyérzet

Közepesen, vagy igencsak testes, és pár változatban vaskos, rágós viszkozitás jelentkezik. A sima, alkoholos melegség gyakran érezhető, és szükség is van rá, hogy összhangot állítson a malátás édességgel. Mérsékelten szénsavas.

🤔 Összbenyomás

Gazdag, malátás és általában édes sör: desszert-szerű. Az összetett, másodlagos malátás ízek teszik gazdaggá. Az erőssége és malátázottsága változó.

⌛️ Történelem

A Skóciában nem honos és régebben igencsak drága komlókat csak kis mennyiségben használják még ma is.

📝 Megjegyzések

„Wee heavy” néven is ismert. Alacsonyabb hőmérsékleten erjesztik, mint a legtöbb felsőerjesztésű sört, és az alacsony komlózási szint letisztult, intenzív malátás ízeket eredményez. Jól alkalmazkodott a származási helyéhez, a bőséges maláta használat, hidegebb erjesztési és érlelési hőmérséklet kapcsán.

🌽 Összetevők

Jól módosított pale maláta, közel 3%-nyi pörkölt árpával kiegészülve. Adhatnak a sörhöz némi kristály malátát a színe miatt; az édes ízek inkább a szolid komlózás, magas cefrézési hőmérséklet és a külön forralt karamellizált sörlé miatt jelennek meg. Egy kevés füstölt maláta használata elmélyíti az ízeket és tőzeges jelleget kölcsönöz (mely gyakran érezhető földesnek vagy füstösnek), amely betudható még az élesztő és a helyi víz hatásának is. Habár a komló használata minimális, ami benne van az hagyományos módon angolfajta. A meglehetősen lágy víz használata a jellemző.

Alap statisztika

OG: 1.070 – 1.130
IBU: 17 – 35
FG: 1.018 – 1.056
SRM: 14 – 25
ABV: 6.5 – 10%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Traquair House Ale
  • Belhaven Wee Heavy
  • McEwan’s Scotch Ale
  • Founders Dirty Bastard
  • MacAndrew’s Scotch Ale
  • AleSmith Wee Heavy
  • Orkney Skull Splitter
  • Inveralmond Black Friar
  • Broughton Old Jock
  • Gordon Highland Scotch Ale
  • Dragonmead Under the Kilt
Scroll to Top