👃 Illat
Alacsonytól közepes malátás édesség, amit néha alacsonytól mérsékelt főzőüstben történő karamellizálás is megtámogat. Pár változatban előfordulhatnak gyenge komlós, gyümölcsös, diacetiles és/vagy tőzeges illatok. Ez a tőzeges aroma gyakran földesnek, füstösnek vagy igen haloványan pörköltnek mutatja magát.
👀 Megjelenés
A mély borostyántól a sötét rézig bármilyen színű lehet. Általában a hosszú, hideg érlelés következtében nagyon szépen letisztul. Gyönge/mérsékelt, krémes, tört-fehér, vagy sárgásbarna habja van.
👅 Íz
A maláta a legjobban kiérezhető, de nem szabad túlságosan erősnek lennie. A kezdetben felsejlő malátás édesség később kiegészül alacsonytól mérsékelt karamellizált és néha kevés diacetiles ízzel. A gyümölcsös észterek legfeljebb mérsékelten jelentkeznek. A komlókeserűség alacsonytól mérsékelt, de az egyensúly mindig a maláta felé billen, igaz néha nem sokkal. A komlóíz legfeljebb alacsony. A gyenge/mérsékelt tőzeges karakter az ízben is jelen lehet, s itt is földesnek, vagy füstösnek mutatkozik. A kevés hozzáadott pörkölt árpa miatt kialakulhat gabonás, száraz utóíz.
👄 Kortyérzet
Közepesen-vékony/közepesen testes ital, gyenge/mérsékelt szénsavassággal. Néha kissé krémesnek tűnhet, de általában egészen száraz a pörkölt árpa miatt.
🤔 Összbenyomás
Tisztán malátás, száraz befejezés, néha kissé észteres, alkalomadtán halványan tőzeges, földes (füstös) ízű sör. A kezdeti malátás édesség után meglehetősen szárazan végződnek és így egyensúlyukban eltérnek az erős skót ale-től.
⌛️ Történelem
A hagyományos skót „ivós” sörök helyi alapanyagokkal készülnek (víz, maláta), kevesebb komlóval, mint az angol hasonmásaik (mivel a komlót importálniuk kell). A hosszú, hideg érlelés tradicionális a skót sörfőzők közt.
📝 Megjegyzések
A maláta-komló egyensúlya mindig kissé a maláta felé hajlik. Minden karamelles íz a különvett edényben beforralt sörléből származtatható, nem pedig a karamell maláták használatából (ez gyakran összetéveszthető a diacetiles ízzel). Bármilyen meglepő is, de a füstös karakter mindig az élesztő és a megfelelő víz használata miatt alakul ki, nem pedig a tőzegen füstölt maláta miatt. Ha mégis tőzegen füstölt malátát használnánk a füstös íz kialakításához, akkor ügyelnünk kell rá, hogy visszafogottnak kell maradnia; a túlságosan füstös söröket értelem szerűen az Egyéb füstölt sörök (22B) kategóriába kell nevezni.
🌽 Összetevők
Skót, vagy angol pale alapmalátát használnak, kiegészülve kevés pörkölt árpával, hogy biztosítsák a sör megfelelő színét, ízét és a segítségével kialakítsák a gyengéden pörkölt, száraz utóízt. Angol komlók és tiszta, hozzávetőlegesen nem túl intenzíven erjesztő (kevésbé „hígító”) felsőerjesztésű élesztő kerül felhasználásra. Néhány nagyipari főzdében adnak hozzá kevés kristály, amber vagy búza malátát és adalékanyagokat, mint pl. a cukor. A füstös karakter mindig az élesztő és a helyi víz használata miatt alakul ki, nem pedig a tőzegen füstölt maláta miatt.
Alap statisztika
OG: 1.040 – 1.054
IBU: 15 – 30
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 9 – 17
ABV: 3.9 – 5.0%
🍻 Kereskedelmi példák
- Orkney Dark Island
- Caledonian 80/- Export Ale
- Belhaven 80/-
- Southampton 80 Shilling
- Broughton Exciseman’s 80/-
- Belhaven St. Andrews Ale
- McEwan’s Export (IPA)
- Inveralmond Lia Fail
- Broughton Merlin’s Ale
- Arran Dark