A Szent Patrik napi mulatozást nem nagyon kell senkinek sem bemutatni, már Budapesten is több éve vannak ilyen események, amikor agyba-főbe csapolják a Guinness-t és a zöld színű söröket és az írekre híres masszív alkoholfogyasztást meghazudtolva, 1 napra mindenki ír lesz. De mit is ünnepelnek ilyenkor az emberek? Főleg a magyarok, akiknek aztán semmi köze az ír ünnephez.
Írországban március 17.-e nemzeti ünnepnek számít, ugyanis a hagyomány szerint ezen a napon halt meg a védőszentjük, Szent Patrik. Ezt az ünnepet nem csak Írországban ünneplik meg, hanem világszerte, de ez így a 21. századra már inkább egy fesztiválra, parádéra hasonlító népünnepéllyé vált, amikor minden zöldbe borul, folyik a sör, ünnepelnek, vígadoznak az emberek.
A zöld az új kék
Több érdekesség is akad a Szent Patrik nap körül, kezdve azzal, hogy Patrick, nem ír volt, hanem walesi és Maewyn Succat-nak hívták. És kékben ábrázolják mindenhol, nem pedig zöldben. És az első Szent Patrik napi ünnepséget nem Írországban tartották, hanem Amerikában. Egész pontosan 1762-ben ünnepelték először New Yorkban. Az ünnep színe is Amerikában lett a már mindenhol elterjedt zöld szín, ami az ír zászlóból ismert zöld színre és a „Smaragd szigetként (Emerald Isle)” is ismert Írországra utalt. (Írországban egyébként csak 1931-ben tartottak először parádét ezen a napon, addig vallási ünnep volt) Egy másik teória szerint pedig a Szent Patrik napi ünnep jelképévé vált, háromlevelű lóhere felelős a zöld szín elterjedéséért. Valószínűleg mindkettőben van igazság.
Forrás: goodhousekeeping.com
Ide nekem a sört. Az összeset!
Ezen a napon rendesen felöntenek az írek a garatra, de az igazat megvallva nem csak rájuk érvényes ez, hanem mindenkire, aki szívesen becsatlakozna a mókába. Ilyenkor megtelnek az ír bárok mindenhol, Guinness folyik minden csapból és vannak olyan helyek is, ahol még a zöld színű sör is előfordul.
A zöld színű sör nyilván Amerikából ered, ugyanúgy, mint a zöld szín maga is. 1914 környékére datálható a zöld sör megjelenése, amit egy amerikai professzor, Thomas H. Curtin készített el. Akkoriban nem éppen azért volt rosszul az ember, mert sokat ivott a zöld sörből, hanem azért mert az anyag, amivel beszínezte a sört az ténylegesen festéknek számított, amit nem túl célszerű meginni. Manapság már szerencsére csak, akkor lesz rosszul valaki a zöld söröktől, ha indokolatlanul nagy mennyiséget iszik meg belőle, hiszen olyan ételfestéket használnak a színezéshez, ami teljesen elterjedt biztonságos. Egyébként a színt szokták hínárral vagy csalánnal is elérni, de az ételfesték nyilván az egyszerűbb megoldás.
A zöld sör viszont elég megosztó jelenség, sokan egyenesen szentségtörésnek tartják, ha valaki ezt választja a szent Guinness helyett.