Penge Borisz a negyediken

Én magam nagyon kíváncsi voltam, mit tudnak ezek a sörök ennyi év távlatából, hiszen külön-külön frissen kóstoltam már több évjáratot és mindegyiket nagyon szerettem, úgyhogy igazi kuriózum eseményen vehettem részt.

Penge Borisz a negyediken - borisz a negyediken cover

Ahogy az esemény címe is mondja – Lássuk, mit tud egy 4, 3, 2, éves magyar sör – a kóstoló fő célja az volt, hogy kiderüljön, mit tesz ugyanazzal a sörrel több évnyi érlelés. 2016-tól 2019-ig minden évből kaptunk egy pohárral és hogy fullos legyen az élmény a felszolgálás közben Németh Anti mesélt erről a sörről, hogy hogyan, és miként lett, milyen recepttel dolgoztak, mik voltak az esetleges változtatások az évek során.

A 16-os és a 17-es ugyanaz a recept volt, de az elhangzottak, valamint a kóstolás alapján is egyértelmű volt, hogy a recepten változtattak 2018-ra és ugyanezt főzték le 2019-ben is. Így gyakorlatilag két különböző sört kaptunk két különböző évjáratban.

Szépen sorjában hozták ki a különböző évjáratokat 2019-től visszamenőleg 2016-ig. Csapról kaptuk a söröket, ami azt is jelentette, hogy kicsit melengetnünk kellett a söröket, hogy elérjék az optimális hőmérsékletet. Azt gondolom nem nagyon kell kiemelnem, hogy ez a várakozás mennyire idegörlő volt. Én személy szerint az 50 pontos BJCP pontrendszert alkalmazom a sörök értékelésére évek óta, most is így tettem. A pontozást még hidegen ejtettem meg, ahogy kihozták, a személyes sorrendem a pontozás szerint az alábbi lett:

 1. 2019
 2. 2018
 3. 2017
 4. 2016

Habár mérnök vagyok, nem csak a számokban hiszek. Ha nem a számokat nézzük, hanem azt, hogy melyiket innám, akkor egészen más a személyes sorrendem hidegen:

 1. 2018
 2. 2017
 3. 2019
 4. 2016

A sörök íze sokat változott a hőmérsékletükkel együtt, melegen borult a sorrend:

 1. 2016
 2. 2017
 3. 2019
 4. 2018

A közönségszavazás eredménye pedig megint egy teljesen más sorrendet hozott (csak egyszer lett megszavaztatva, még hidegen):

 1. 2017
 2. 2018
 3. 2016
 4. 2019

Penge Borisz a negyediken - borisz a negyediken sorok

A fenti számokból világosan látszik, hogy a szubjektív listában a 2017-es a második lett nálam – és szerkesztőtársaimnál is – a közönség viszont ezt szavazta meg a legjobbnak. Ha választanom kéne egy jó sört egy rossz nap végére a 4 évjáratból, amit csak megiszok, ez lenne az a fenti 4-esből. Ellenben, ha egy „gourmet” élményre vágynék, a 2018-as lenne a választottam. Ez a kiadás adta a legintenzívebb íz és illatélményt, habár felmelegedve nagyon alkoholos íze volt. Az abszolút meglepetés pedig az utolsókból lesznek az elsők kategória különdíjasa, a 2016-es évjárat volt. Hidegen egy dohos illatú rumos-boros jellegű, de valahol mégse egy erős íz és illatélményt adó kellemes stout volt először, ellenben amikor felmelegedett, előjöttek a kellemes mellék-, és utóízek. Egyedül a 2019-es évjáratról nem beszéltem eddig. Ez a sör hidegen egy kellemes, erős stout volt, melegen nagyon alkoholos lett a 2018-ashoz hasonlóan.

Penge Borisz a negyediken - borisz a negyediken kaja1

Az italok mellé finom falatokat is szolgáltak fel. Az első fogás libamájpástétom volt málnalekvárral, hagymával, kenyérrel. Elsőre én se értettem, hogy jön össze a kettő ízben, de valahogy zseniálisan működött és természetesen a felszolgált sörökhoz is passzolt ízben. Desszertnek Tiramisugolyó volt sárgabaracklekvárral. Nagyon jól el volt készítve, minőségi lekvárral, megkoronázta az esti menüt teljes mértékben.

Penge Borisz a negyediken - borisz a negyediken kaja2

Antiék meglepetése volt még egy tombola is, az első sör mellé minden résztvevő kapott egy számot. 5 üveg Magnum (1,5 literes kiszerelés) 2019-es Boris-t sorsoltak ki a jelenlevők között, de sajnos az én, valamint résztvevő szerkesztőségi kollégák számai nem voltak az 5 nyertes szám között.

Összességében egy nagyon kellemes hangulatú este volt. Érdekes, hogy elvileg ugyanazt a sört ittuk négyszer, de azért különböztek mégis. Örülök neki, hogy a sörivás egyre inkább kezd elfogadott lenni kultúrális gasztroélményként is, nem csak a „prolik itala” már a sör. Ha minden igaz, ezt a kóstolót jövőre is megtartják, és ha így lesz, akkor is biztosan ott leszek és ajánlom bárkinek, aki nemcsak a kraft sörök iránt érdeklődik, hanem egy jó gasztronómiai élményre vágyakozik.

ITT EXKLUZÍVAN MEG IS VÁSÁROLHATJÁTOK A BORISZ VÁLOGATÁST

Scroll to Top