A Szent András Sörfőzde húsvéti párosának tagja, az ünnepre főzött, szezonális tonkababos vörös ale.
Teszt
A Szent András Sörfőzde tavaly indította útnak a karácsonyi Esthajnal sörükhöz hasonló koncepcióval működő, húsvét alkalmából megjelenő Nyúlon Innen–Nyúlon Túl sorozatát. A lényeg itt egyszerűen annyi, hogy minden évben más és más jellegű ital kapja meg ezt a címet. Így lehet, hogy míg 2017 nyulai a jázminos, valamint a selim borsos-babéros vörös IPA kategóriába estek, az idei tapsifülesek a kevésbé komlós vörös ale mezőnyben indultak. További érdekesség, hogy most az Innen nem kapott extra fűszert (bár a Fűszerész logója rajta is ott virít), a Túl pedig testvére alapját a gasztroceleb tonkababbal megbolondító változata. De ennyi elég is a háttérből, nézzük, mi bújik a fűben.
A nyúl távoli fele sikerült izgalmasabbra idén, hiszen az alapsör ez esetben meg lett tolva tonkababbal is. Ez pedig a rézvörös ital illatán kevésbé, de ízén elég markánsan meglátszik. Itt is megtalálható a karamelles illat és íz, sőt még a fűszeresség is, de esetünkben ezt a pikantériát a tonkabab leginkább szegfűszegre és fahéjra hajazó íze adja. Ezen kívül enyhe aszalt szilvásság is megjelenik a Nyúlon Innennel ellentétben. Ezek után kicsit úgy érzem, a vörös ale alap eredetileg erre a verzióra lett finomhangolva, aztán a kevésbé merészek kedvéért készült egy főzet fűszer nélkül is. Akárhogy is, a két nyúl közül ő ugrott közelebb a szívemhez, a picit kalandosabb kedvűeknek ideális ajándék a locsolókosárba. Persze, aki imád különbségekre vadászni vagy kíváncsi arra, mit tud a tonkabab, annak mindkét főzet kötelező.