Ezért (is) látogass el Gyulára…

Ezért (is) látogass el Gyulára... - 20180610 151046 sorfesztival

Sörök

A sörfesztivál lényege a sör, legalábbis ami minket illet. Ezért hát a gyulai rendezvény legnagyobb vonzerejét a kiállítók jelentik. Közülük is érdemes kiemelni a helyi Beer Cornert, akiknél egy csodás kóstolón vehettem részt még a CEBA bírálat után. Tőlük leginkább a kiválóan csúszó lagereket ajánlom a nagy melegben, de a búzasörük is megér egy (kettő-három…) próbát. Aki pedig gyümölcsös sörre vágyna, itt végre nem a szénné cukrozott mű ízű változatot találja, hiszen mind a szilva, mind a meggy olyan, mintha befőtt levét innám: egyszerre édeskés és kellően fanyar. A fesztivál másik helyi kuriózuma nem más, mint a fesztivál söre, az itt debütáló Apánk IPA Söre, melyet a házigazda a nagy nevű Steiger főzdében készíttetett el. Talán ennek köszönhető, hogy ez a sör nyit a lageresek világa felé, de bemutatja azt is, mire képes az alsó erjesztésű sörben megszokottnál több komló. A helyi erők listáját végül a frissen alakult Elixbeer zárja, akiktől még csak az Alakorhoz volt szerencsém, de az eddigi infók alapján mindenkit bíztatok a többi újdonság felfedezésére is.

Ami a vendégeket illeti, közülük is köze áll a szívemhez jó pár. Elég csak az Ugarra gondolni, akik nemrég bemutatott lager pótló golden ale-je, teás sörevalódi barackos főzete és kiváló New England IPA-ja mind-mind jó választás lehet, ha feltűnik a csapokon. Ott lesz még a tavalyi CEBA győztes Vaskakas és az előző évi bajnok American Hop Dog IPA-ja, de náluk szokásos választék részét képezi az angol bitter, a belga dubbel (a szerencséseknek akár szőlővel is) vagy a német barna búza. Jön még a Szent András is, akiknek lagere messze földön híres szomjoltó, de újabban kijött húsvéti duóját, a Nyúlon InnenNyúlon Túlt is szívesen kortyolgatnám, a legújabb verziójú Vári Nővérekről nem is beszélve. Végül pedig a földimnek számító Guri sörfőzde is tiszteletét teszi majd, akiknél az édes és komlós ízek szerelmesei találják meg a favoritot, hiszen mind IPA, mind dupla IPA mezőnyben elég erősek.

Ajánlómat pedig még tudnám folytatni, hiszen kint lesz a felsoroltakon kívül a Pécsi Sörfőzde (a náluk a fesztiválra főzött Hunyadi Mátyás sörrel együtt), a Bäder, a szlovák Steiger, a Kecskeméti Sörmanufaktúra, a Gallica, a Fenyves Sörház, a Zirci Apátsági Sörmanufaktúra, a Csíki Sör, a Greenjoy, a Szarvasi Sörfőzde, a Fóti Sörfőzde, a Sümegi Kézműves Sörfőzde, a Domján Sörfőzde, a Bocskai Freedom, a Magyarok Söre, valamint a Debreceni Házi Sör is.

Ezért (is) látogass el Gyulára... - 60397942 2151103188331701 596109918444978176 o

CEBA

A rendezvény igazi különlegességét vitathatatlanul a 2. Central European Beer Award kiosztása jelenti, melyet előző évben a Vaskakas American Hop Dog IPA-ja vitt haza. Idén abban a kivételes élményben lehetett részem, hogy bepillanthattam a kulisszák mögé, sőt még Beerpornos és Világgazdaságos kollégáimmal karöltve mi is kijelölhettünk egyet az aranyérmet elért sörök közül, mint a sajtó kedvencét. Persze nekünk már könnyű dolgunk volt, hisz a számtalan sörversenyt (köztük amerikaiakat is) megjárt szakmai zsűri elvégezte a munka nehezét és kiválogatta a kategóriák legjobbjait. A szakértő csapatról egyébként érdemes tudni, hogy sikerült egy helyre terelni a nemzetközi szaktekintélyeket, hisz volt köztük szlovák, cseh, valamint holland tag, de persze itthonról is voltak delegáltak, például a Mecénás Sörműhellyel ismerté vált Pethő Zsombor. A munkát pedig esetükben – és esetünkben is – egy olyan sörbírálatra kitalált program segítette, ami egyedülálló a régióban, hisz a sörversenyeket még mindig a papír alapú rendszerek uralják. A szoftver egyébként tapasztalat alapján sokat dob az értékelésen, hiszen felkínál olyan tipikus ízjegyeket is, amit az embernek nem ugrana be az egy sörre jutó pár percben, nem mellesleg pedig a végső pontszám és szöveges értékelés gyakorlatilag azonnal elérhető, nem kell a betűket egy éjszakán át bogarászni. Persze minden segítségre szükségünk is volt, hiszen már az elénk kitöltött 9 kiváló sörből is mindenkinek más volt a kedvence, így csak 3 körös döntés (és némi kompromisszum) árán sikerült megválasztani a győztest.

A CEBA-díj tehát egy olyan kezdeményezés, amire érdemes odafigyelni, hisz mind a tárgyi, mind a személyi feltétel adott egy komoly szakmai elismeréshez és annak későbbi köztudatba épüléséhez. Nem mintha idén kis merítésből kellett volna választani, hisz annyit elárultak, hogy a kiválóságok között is több külföldi főzet van, a helyszínen pedig sok nagy nevű hazai főzde dobozába, illetve palackjába belefutottam. Az viszont, hogy ki kapta a legjobbnak járó díjat, még nekem is meglepetés, lévén vakkóstolón vettünk részt. Mindenesetre érdeklődve várom, kinek a nevét mondják ki a sörfesztivál nagyszínpadán.

Ezért (is) látogass el Gyulára... - 60433012 2439617172991099 1367661124853432320 n

Ételek

Bár Gyuláról mindenkinek a szenzációs kolbász jut eszébe, melyből egyébként kaptunk kóstolót is,de a fesztivál nem fog szűkölködni a sörhöz jól eső fogásokban sem, legyen az street food vagy készétel. Itt lesz például a kecskeméti Vágódeszka Étterem, aki az ázsiai konyha fanjainak pho levest, a street foodereknek pedig hambikat kínál. De a 2. kategóriában a Yes, Chef is az éhes arcok segítségére siet Újkígyósról, sőt még kímélő gourmet snackekkel is találkozhatunk a Boccacini standjánál.

Ezért (is) látogass el Gyulára... - 59714018 333587804023903 2478817233602609152 o

Zene

Bár a teljes programról már megemlékezett egy cikk az oldalon, érdemes újból kiemelni, mennyire nagy nevű és változatos zenei stílust képviselő csapatokat sikerült lecsábítani Gyulára. Én személy szerint a Vad Fruttik és a Pribojszki Mátyás Band előadását várom leginkább, de a jelenlévők közt ott van még a Halott Pénz, a Republic, a Bikini, a Lord, sőt Ákos is. Hogy rajtuk kívül még kit lehet megtalálni, illetve mikor érdemes lefoglalni az 1. sort a színpad előtt, innen kiderül.

Ezért (is) látogass el Gyulára... - kezmuves sorfesztival 2019 programfuzet a5 kiallitok

Helyszín

Bár a jó program és a jó étel-ital között talán eltörpülhet, mégis hatalmas fegyvertény az is, hogy ezen a fesztiválon nem holmi unalmas rendezvényház vagy tér sarkait kell bejárni, hiszen az egész rendezvény a gyulai vár árnyékában, a Csónakázó tó mellett kerül megrendezésre. Ez a festői helyszín pedig még sörök nélkül is gyönyörű, hideg habzó italokkal a kézben pedig egyenesen mesés élmény.

Scroll to Top