Fotó: Fördős Peti
Hozzávalók (2 db-hoz)
- 2 nagy fej gomba
- só, bors
- olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 tk barnacukor
- friss kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis ág rozmaring
- 1 ek Worcester szósz
- 1 ek balzsamecet
- kb. 2.5 dl banasör
A burgerhez:
- 50 dkg darált marhahús
- só, bors
- 1 doboz sör (a formázáshoz)
- 2 szelet bacon
- 10 dkg cheddar sajt
- 2 db császárzsömle
Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a felvágott gombafejeket, és már csak akkor sózzuk, borsozzuk amikor megpörkölődtek. Ezeket félretesszük. Ebbe a serpenyőben hevítünk egy kevés olajat és hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát aztán hozzáadjuk a barnacukrot, kakukkfüvet, babérleveleket, rozmaringot, áttört fokhagymákat, Worcester szószt, balzsamecetet és jól átforgatjuk. Amikor már pirul a hagyma, elkezdjük fokozatosan hozzáönteni a barna sört. Ha ez kész, félretesszük.
A darált húst sózzuk, borsozzuk és átgyúrjuk az egészet. Két nagy bucit formázunk belőle, majd a sörös doboz alját belenyomva egy-egy mélyedést alakítunk ki a közepén. Ahogy a videóban látható, körbetekerjük egy-egy szelet baconnel. A kialakult mélyedésbe pedig mehet is a lepirított gomba, egy kevés cheddar sajt és még egy kis gomba. Mehet is a grillrácsra ez a hatalmas töltött hús, közepesen forró grillen, nem közvetlenül a tűz fölött, kb. 10-15 percig sütjük. A lepirított császárzsemle aljára mehet a sörös sült hagyma, aztán a töltött hús és végül a zsemle teteje zárja az egészet.
Forrás: https://zemagazin.hu/kiemelt/ime-brutalis-sorosdoboz-burger-sajttal-es-gombaval-toltve/