A vaskakas története a belga rizlinggel

Ez a kérdés fogalmazódott meg a sörfőzők fejében is, mikor elégedetten, korsót markolva vagy zsebre tett kézzel nézték a folyton elérhető 6 féle sörük palackjainak hegyét. Mert hát arról látták, hogy ez jó. Szépen, nyakkendősen, tisztasági törvényt betartva belopták magukat az emberek szívébe és poharába. Éppen ekkor született meg mindenkiben az ötlet: most itt az ideje végre káoszkodni kicsit és létrehozni minden olyat, amit előttük még ember nem hozott létre. Mondjuk… mondjuk egy rajnai rizlinges belga dubbelt. Innentől pedig nem volt megállás.

A vaskakas története a belga rizlinggel • vk1

Kb így képzelem el a Vaskakas új, limitált szériájának, az Unique Line-nak a születését, mely nagyjából 2 havonta ontja ránk az eddiginél sokkal kísérletező szelleműbb ötleteket. A sorozat nagy nyitánya (ha a friss komlós Hop Harvestet nem vesszük ide) pedig nem más lesz, mint egyik kedvenc magyar főzésű belga dubbelem, a Charlatan pannonhalmi szőlővel felturbózott változata.

A vaskakas története a belga rizlinggel • 50771876 2026119094131876 5521598084447993856 o

De honnan jön a szőlő?

Ha szőlő kell, unalmas emberek általában lebattyognak a boltba nyuszis papucsban és vesznek. Ezzel csak az a baj, hogy így se pannonhalmi nem lesz a szőlőlé, se rajnai rizling. Ez tehát nem jó megoldás. Eggyel találékonyabbak kérnek a borászoktól, hogy „légyszilégyszi”. Így mondjuk pannonhalmi is lehet a portéka meg rizling is, de ilyenkor elveszik az élmény magja. No, Vaskakasaink az igazi szüreti wellness programra fizettek be, amit Pázmándfalu borásza, Deé János és pincéje hirdetett meg. A program témája a fagycsípte, kései rizling leszedése, részei pedig a hozott Toyota Hiace kistehergépjárművel szőlőhöz jutás, az ottani sárba betonbiztos elakadás, a segítségkérés, a magunkban rejlő traktorvezető megtalálása, az eszement száguldozás a fénysebességet megközelítő 20 km/h-val a szőlőig, a kistehergépjármű sárelakadástalanítása (rövid program), majd hazatérés a vidéki villámmal (nagyon hosszú program). Na, ettől a menettől lesz a szőlő az igazi és főleg saját termék.

A vaskakas története a belga rizlinggel • vk2

Pannonhalmi sarlatánság

Ez után a must fele (30 l) repült az üstbe a főzés közben, a másik fele pedig az erjedésnél landolt a sörben. A végeredményről pedig egyelőre annyit tudni, hogy az erjesztés akusztikai élménye után a must nem kevesebbet, mint 1,5%-ot csavart fel az alapsör alkoholfokán. Korai beszámolók szerint egyszerre hozza a belga apuka édességét a szőlő anyu boros-mazsolás jellegével. Erről viszont majd úgyis többet regélek nemsokára egy teszt alkalmával.

Mint a boros sörök nagy szerelmese, talán nem kell hangsúlyoznom, hogy erre oda kell figyelni, annál is inkább, mert ebből tényleg nem lesz több, sőt a mostani főzet is csak 500 l, amivel a képzett sörcápák gyorsan végeznek. Aki már a startnál megkóstolná a Pannonhalmi Charlatant, annak ajánlom figyelmébe a Vaskakas bázisát, a győri Lima Pubot, ahol már március 1-én csapra verik az első hordót, de a palackos verzió rövid ideig megtalálható lesz a szokásos kakas lelőhelyeken.

Scroll to Top