A sör több proteint és B vitamint tartalmaz mint a bor, ugyanakkor ugyanannyi antioxidáns található benne köszönhetően a komlónak, ami az egyik legfontosabb összetevője ennek a remek nedünek. Emellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban. Mit is jelent ez a gyakorlatban?
1. Rákmegelőző hatás.
A komlóban található egyik összetevő, a xanthohumol, amely fontos szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében, illetve annak kezelésében, kiváltképp a prosztata rák ellen hatékony. Szintén remek forrása a polifenoloknak, köszönhetően az erjesztéshez használt sörtörkölynek. Tény, hogy a sör egyenértékű „fegyver” a vörösborral a rák elleni küzdelemben.
2. Szíverősítő.
A sör gazdag B6 vitamin forrás, mely segít megelőzni a szívbetegségeket úgy, hogy gátolja a szervezetben a homocisztein illetve a vérrögök kialakulását, így csökkentve a koszorúér problémák esélyét. Gyulladásgátló hatásának köszönhetően csökkenti az atherosclerosis kialakulásának veszélyét, amely többek között koleszterin problémákat okoz.
3. Erősíti a csontokat.
A sör mérsékelt fogyasztása bizonyítottan hozzájárul a csontok sűrűségének növeléséhez, ezáltal csökkentve a törések és a csontritkulás kialakulásának veszélyét.
4. Diabétesz kialakulásának megelőzése.
A mérsékelt sörözés másik nagy előnye, hogy jó hatással van a 2. szintű diabétesz kialakulásának meggátolására.
5. Vérszegénység megelőzése.
Mindannyiunk kedvenc itala remek B12 vitamin és fólsav forrás, melyeknek hiánya vérszegénységhez vezet. A B12 vitamin szintén fontos szerepet játszik a normális növekedésben, a jó memória és fejlett koncentrációképesség kialakulásában.
6. Jótékony hatás a vérnyomásra.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeresen sört fogyasztó emberek körében kevesebb a magas vérnyomással küzdők azáma, mint a sört messze elkerülők között.
7. Öregedést késlelteti.
Segíti az E vitamin hatásának növelését, ami a test egyik legfontosabb antioxidánsa, rendkívül fontos szerepet játszik a bör egészségének fentartásában, és lassítja az öregedési folyamatokat.
8. Hatékony fegyver az epekő ellen.
Az egészséges mennyiségű sör elfogyasztása jótékony hatással van a koleszterin szintre illetve az epe termelésre, ezáltal csökkentve az epekő kialakulásának veszélyét.
9. Demencia kockázatának csökkentése.
Másrészről, a sör növeli a „jó koleszterin” szintjét 10-20%-al, csökkentve a demencia és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.
10. Segíti az emésztést.
A sör sok emésztést segítő szert foglal magában melyek többek között serkentik a gasztrint, növelik a gyomorsavat, és a hasnyálmirigy enzimjeit.
11. Csökkenti a vesekő kockázatát.
A sör sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, így gátolva a vesekő kialakulását.
12. Csökkenti a stresszt.
Hasonlóan a többi alkoholtartalmú italhoz, a sör is csökkenti a stresszt.
13. Vizelethajó hatás
Ez a néha kissé idegesítő „mellékhatás” szintén jó hatással van a testünkre, hiszen így megszabadulunk a méreg- és egyéb káros anyagoktól.